Analitik Düşünce Neden Bu Kadar Önemli?

Analitik Düşünce Neden Bu Kadar Önemli?

Bugün 28 yaşında Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden birinden mezun, en prestijli kurumlarında staj yapmış, birçok sosyal kulüpte ve spor takımında görev almış ve hatta Amerika Birleşik Devlet’lerinde okuma fırsatı dahi elde etmiş bir bireyim. Hayatım boyunca kendime ve geleceğime yatırım yapmayı amaçlamış bir insan olarak bu saydığım profesyonel ve hayat deneyimleri elde ettiklerimin sadece bir kısmı. Bu zamana kadar bütün bu deneyimlerin beni profesyonel iş hayatımda diğer insanlardan farklı bir yere koyacağını düşünüyordum. Sonuçta “günümüz mevcut sistem”in gerektirdiği her şeyi yapmıştım. Hiçbir eksiğim olmamalıydı. Ancak öyle değilmiş. Kişi zihinsel ve bilişsel olarak da potansiyelini geliştirmedikçe aslında edinilen tüm bu artıların çok da bir etkisi olmuyormuş.

3-4 ay önce üniversiteden mezun olduğum zaman en çok yapmak istediğim iş yönetim danışmanlığıydı. Üniversiteye başladığım yıllardan beri girmeyi hedeflediğim bu konuda uzman 4-5 tane iyi şirket vardı. Hepsine teker teker başvurdum. Önce yukarıda saydığım deneyimler sayesinde özgeçmiş elemelerinden geçtim. Daha sonra yine yukarıdaki faktörler sayesinde yabancı dil testlerinden gayet başarıyla geçtim. Gelgelelim sırada “mantık yürütme” ve “analitik düşünebilme” testleri vardı. Daha önce bu tarz bir sınava hiç girmemiştim ve açıkçası nasıl bir şey olduğu hakkında bir fikrim yoktu. Fakat okulda başarılı bir öğrenci olduğum için bu testlerde de başarılı olabileceğime inanıyordum. Ancak bunların hiç biri ne okul başarısıyla ne de çok çalışmakla paralel değilmiş. Yıllarca girmeyi hedeflediğim tüm şirketlerin analitik düşünce testlerinden bir hafta içinde elendim.

Bu benim için çok büyük bir hayal kırıklığıydı. Fakat bu hayal kırıklığı beraberinde bana çok önemli bir şeyi de gösterdi. Özellikle benim kuşağım ve benden sonrası olmak üzere genç nesil sahip oldukları potansiyeli verimli kullanmayı bilmiyor.

Çok zeki olabilirsiniz fakat bu zekâyı sorunları çözmek için nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız hiçbir faydasını göremezsiniz. Eğer aynı testlere çocuk yaşlardan itibaren analitik zekâmı nasıl daha verimli ve doğru kullanabileceğimi öğrenerek girmiş olsaydım bugün belki de iş hayatıma Türkiye’nin ve hatta dünyanın sayılı şirketlerinden birinde başlayabilecektim. Ama bunu öğrenmediğim için o şansı hiç elde edemeden kaybettim. Ama hala hiçbir şey için geç değil. Kaç yaşında olursak olalım bu öğrenilebilen bir şey. Ancak bunu tek başına yapması çok zor. Profesyonel bir desteğe ve eğitime ihtiyaç var. Başta bana çok önemli gibi görünmeyen bu eğitim benim iş hayatımdaki başarıma dahi yansıdı. Bu sadece bir örnek. Aslında başarılı olabilmemiz için hayatımızın her anında analitik düşünebilme yetisine sahip olmamız çok önemli.

Birkaç ay önce tesadüfen Sirius Zihin Geliştirme Programı ile tanışıp böyle bir eğitim sağladıklarını öğrendiğimde bu yazıyı yazmaya karar verdim. Eminim ki bu birçok çocuğa destek olup kendi potansiyellerinin çok daha üstüne taşıyacaklar ve gelecekteki başarılarına çok büyük katkılar sağlayacaklar.

İlginizi Çekebilir